perjantai 25. marraskuuta 2016

Grady Reserve Shiraz 2010, 11,99 €

Tämä uuden maailman viini piti testata ihan vain vaihtelun vuoksi,
koska olen niin pitkään pitäytynyt vanhassa maailmassa.
Itselleni juuri australialainen Shiraz on yksi helpoimmin tunnistettavista rypäleistä. Syitä en osaa oikein eritellä, mutta joteniin siellä tuotetut viinit tuntuvat tuovan kaikki oppikirjan tuoksut ja maut juri tässä rypäleessä esiin.

Australiassa juuri tämän tarhan rypälettää kutsuttiin vuodesta 1880 nimellä Durif sen kasvattajan Dr Francoise Durifin mukaan. Vasta vuonna 1998 geenitestit paljastivat, että kyseessä on Shiraz.

Tässä viinissä Shiraz on ainoa rypäle ja viinin vuosikerta on 2010. Alkoholia juomassa on 13,5%, uutos 33 g/l ja happoja 5,3 g/l.

Väri: Keskitumma tiilenpunainen

Tuoksu: Poltettu kumi, pippuri, nahka, tammi, herukat, marjat

Maku: Tasapainoinen, melko hedelmäinen viini, jonka kypsät tanniinit ovat tallella, mutta kertovat siitä, että viini ei tästä enää kehity vaan tuntuu saavuttaneen juuri oikean hetken sen nauttimiselle. Ei siis varastoon vaan suoraan käyttöön. Vaikka viini onkin suhteellisen nuori, on pohjalla pieni määrä kiteytynyttä viinikiveä.

Kokonaisarvio 75/100

Nautimme viinin poron sisäfileen kanssa. Itse lihalle viini sopi erinomaisesti ja vielä jopa puolukkaiselle punaviinikastikkeellekin, mutta sitten, kun kehiin heitettiin sokeroitua puolukkaa, syntyi varsinainen riitasointu. Ruokani olisi kaivannut huomattavasti makeampaa ja rotevampaa kumppania, jotakin ripasso-amarone-maailmaan vivahtavaa.

Alko ehdotta viinin kumppaniksi grillattua lihaa, lammasata, pataruokia ja naudanlihaa. Taitaa osua tällä kertaa aivain nappiin nuo suositukset. Varsinkin lammas ja jos sen vielä saisi grillattuna, niin se alkaisi olla tämän viinin kanssa kuin kotonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti