perjantai 16. joulukuuta 2016

Nugan Estate Durif 2013, 14,99 €

Jostain kumman syystä sattui taasen australialainen viini ostoskoriin
Alkosta. Taisi olla vakkarimyymälässäni uutuustuote ja kun etiketillä ei oltu turhan paljoa komeiltu, herää aina toiveikas epäilys siitä, että sisältö puhuisi puolestaan. Koko viini, sen tuottaja, tila ja rypälekin olivat minulle tuiki tuntemattomia. Tosin tarkempi vilkaisu pullon takaetikettiin paljasti, että rypäle "Durif" on yhtä kuin "Petit Shiraz" ja rypäleet voivat tulla tuottajan omilta viljelmiltä ympäri australiaa. Tämä ennakkotieto latisti hieman odotuksiani. Viiniä on toki varastoitu tammitynnyreissä 24 kk ennen pullotusta eikä ilmeisestikään tammilastuilla tammitettu, kuten uudessa maailmassa on joskus tapana. Huvittavana yksityiskohtana mainittakoon, että Alko näyttää sivuillaan kuvaa vuoden 2002-pullosta... Ei siis ollutkaan uutuus.

Viinissä on etiketin mukaan alkoholia 14,5 % (Alko väittä sivuillaan 15 %), happoja 6,2 g /l ja uutos peräti 35 g/l, mikä antaa odottaa kelpo lähtökohtia tuhdille viinille. Muita atribuutteja en lukenut ennen omaa maistoa. Alko luokittelee viinin rotevaksi ja voimakkaaksi. Katsotaan mitä siitä itse löydän.

Väri: Erittäin mustanpunainen viini, joka reunoiltaan on kuitenkin hieman sinertävä.

Tuoksu: Paahteinen, pippurinen, tummaa marjaa, nahkaa, tammea

Maku: Voimakas, hedelmäinen maku, joka täyttää suun, mutta häviää varsin nopeasti. Tanniinit tuntuvat aluksi ikenissä, mutta niidenkin vaikutus katoaa varsin nopeasti.

Kokonaisuus: Kuin ilotulite, joka on semisti kaunis, mutta häviää nopeasti savuna ilmaan. Jotenkin epätasapainoinen, vaikkakin ihan hyvin tehty viini. Alan pikku hiljaa antaa periksi Australian suhteen. Se on viinimaana niin nuori, että siellä ei vielä kasva kunnon köynnöksiä tai sitten siellä vain satsataan suuriin hehtaarisatoihin laadun sijasta. Varmaankin vähän kumpaakin.

75/100 pistettä. Ei missään nimessä hintansa arvoinen!

7 kommenttia:

 1. Oliko tää sun loppukaneetti vaan joku pikkutrollaus vai ihan tosissaanko tuon kirjoitit, koska jos vetää johtopäätökset Australian viiniskenestä Nuganin, Rosemountin ja Plan B:n niin on aika pahasti ulapalla. Vähän kun joisi bulkkiroskaa Riojasta ja tuomitsisi sen turhan moderniksi ja persoonattomaksi vaikka todellisuudessa sieltä löytyy huikeita taloja jossa perinteet jyllää ja viinit tajunnnan räjäyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Pitäisi tyytyä vain ottamaan viinin kerrallan, eikä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. My bad! Kiitos.

   Poista
 2. Hei. Tutustuin blogiisi ja nyt ymmärrän vieläkin paremmin kommenttisi. Jos ei tarvitse laisinkaan välittää, mistä viinit ostetaan ja mitä ne maksavat, niin on pajon helpompaa keskittyä tuonne laatuhaarukan yläpäähän. Itse yritän aina löytää keskivertokukkaron saavutettavissa olevia juomia. Kyllä mekin omassa viiniseurassamme maistelemme myös todella kalliita ja laadukkaita viinejä, mutta oma blogini on tavalliselle kukkarolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit sinne. Luitko mahdollisesti blogauksen Wine Australia -tastingistä tai De Bortolin La Bohème Act Fourista? Ymmärrät varmaan sen jälkeen, että en juo vain Grangea tai Hill of Gracea pitkin viikkoa. Esimerkiksi d'Arenbergin ja De Bortolin viinit todellakin osuvat tuohon hakemaasi tavallisen kukkaron kategoriaan. Itse etsin laatua ennen kaikkea. Jos siinä on hieman korkeampi hinta, mutta laatu sen mukaista, en valita. Mutta jos De Bortolin La Bohème Act Fourin tapaisia löytyisi useammin, olisin onnellinen bloggaaja.

   Poista
  2. Kyllä. Olitte tehneet myös mahtavan reissun Australiaan, josta oli myös upea raportti. Ymmärrän, että kuljemme aivan eri tason sarjoissa. Koska vain 10% yli 10 €:n viineistä juodaan täällä Kehä III:n ulkopuolella, pyrin parhaani mukaan tuomaan esiin edes hieman laadukkaampaa tarjontaa myös tänne landelle. Hyppäystä ei voi tehdä kerralla, vaan pyrin parhaani mukaan kartoittamaan nyt ainakin tuon 10 - 15 €:n kategorian viinit nyt ensi hätään ja löytämään sieltä jonkun helmen. Pyrin aina arvioimaan hinta-laatusuhteen parhaan kykyni mukaan, mutta subjektiivtahan tämä homma on aina. Tsemppiä hyvään harrastukseen.

   Poista
  3. Maista alla olevista edes osa ja toivon, että tuo palauttaa uskosi Aussivinkkujen suhteen, koska noiden kolmen aikaisemman perusteella on aika brutaalia dumata koko maa.
   https://www.alko.fi/tuotteet/547607/Logan-Weemala-Riesling-2016
   https://www.alko.fi/tuotteet/433507/Logan-Weemala-Pinot-Noir-2015
   https://www.alko.fi/tuotteet/466267/Little-Yering-Pinot-Noir-2013
   https://www.alko.fi/tuotteet/451177/La-Boh-me-Act-Four-Syrah-Gamay-2015

   Pahoittelut vielä, etten tajunnut, että pyrit kartuttamaan tuota hintaluokkaa ja nähtävästi vielä Alkon valikoimasta pääasiassa. En kyllä löytänyt tästä mitään mainintaa blogin piiristä.

   Poista
  4. Suurkiitos hyvistä vinkeistä. Tuo eka oli tutun näköinen, muttei ihan äskettäin maistettu. Varmasti maistan kaikki läpi kunhan ehdin. Eihän tuosta punaisesta langasta tullut näköjään kirjoitettua, vaikka se taka-ajatus päässä olikin. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä korjata tuollaisia puutteita. Pikku hiljaa tässä muutenkin opetellaan, kun blogikin on ollut pystyssä vasta parisen kuukautta. Suuri kiitos rakentavasta palautteesta.

   Poista