keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Rakkaudesta viiniin

Pitkään jatkuneen viiniharrastuksen jatkumona syntyi idea, että omia ajatuksia viineistä sekä koemaistojen huomioita ja arviointeja voisi ruveta jakamaan blogin muodossa.

Ruoasta olen bloggaillut jo muutaman vuoden ja siksi tuntui luontevalta ajatukselta alkaa kirjoittaa myös viineistä. Tässä blogissa keskitytään vain viineihin ja niiden subjektiiviseen arviointiin.

Jokaisen oma maku on paras mittari viinin (kuten niin monen muunkin asian suhteen). Viinin hinnalla saati alkuperällä ei ole kovinkaan suurta merkitystä loppupeleissä, jos se maistuu juuri sinulle ja juuri siinä tilanteessa. Omakohtaisten kokemusten perusteella voin jo aikuisten oikeesti luvata, että sama viini voi maistua eri tilanteissa aivan erilaiselta. Seura, tilanne, tunnema, ruoka (tai sen puute) vaikuttavat aina omaan kokemukseen siitä mikä on hyvää ja mikä ei. Viineissä myös vuosikerralla on usein hyvin merkittävä vaikutus lopputulokseen, koska vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tuottajamaissa sääolosuhteet vaihtelevat merkittävsti ja sen myötä myös viinisato on vuosittain usein hyvinkin erilainen niin määrältään kuin laadultaankin.

Nykysuomessa viiniä saa helposti tilattua Alkon lisäksi myös lukuisista nettikaupoista, joiden tarjonta täydentää monopolimme valikoimaa hienosti. Jotkut nettikaupat osavat etsiä myös parhaat pientuottajat, joiden tuotoksia emme muutoin pääsisi koskaan maistamaan. Monet näistä voivat mullistaa käsityksemme tietyn maan tai alueen "tyypillisistä" viineistä aivan täysin. Näin on käynyt myös itselleni aivan viime kuukausina Siitä löytyi myös vielä yksi lisämotiivi blogin perustamiseen.

Pyrin keskittymään hintaluokkaan 10 - 20 € niin Alkon kuin nettikauppojenkin osalta. Tähän on yksinkertainen syy: Yli 10€ /plo Alkossa maksavista viineistä noin 90% nautitaan Kehä III:n sisäpuolella. Otan tehtäväkseni, edes pieneltä osin sen, että saisin yhä useamman kokeilemaan edes hieman arvokkaampia viinejä ja löytämään sen myötä uutta ulottuvuutta viinien kiehtovaan maailmaan myös täällä susirajan pohjoispuolella. Itse asun Tampereella. Blogini on vielä aivan alkutaipaleellaan. Arvostan kovasti kaikkea palautetta, jota mahdillisesti haluatte antaa. Olen saanut jo loistavia kehitysehdotuksia, joiden ansiosta tässäkin kappaleessa kirjatut tarkennukset olen kirjannut. Olen luonteeltani ehkä hieman malttamaton ja vedän liian helposti nopeita yleistyksiä aivan liian pienen otoksen perusteella. Tähänkin olen saanut merkittävän rakentavaa palautetta ja kiitän siitä nöyrästi.

Myönnän auliisti, että olen itse varsin mieltynyt italialaisiin, hyvinkin robusteihin viineihin. Omat suosikit löytyvät porukasta; Ripasso, Amarone, Brunello, Barolo ja Barbaresco. Nämä eivät mahdu määrittelemääni hintahaarukkaan ja muodostavatkin poikkeuksen, joita varmasti piisaa muutenkin. Eipä ole itsellänikään varaa näistä jatkuvasti nauttia.  Railakasta rönsyilyä siis odotettavissa. Ilolla ja riemulla ja viineistä nauttien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti