torstai 8. joulukuuta 2016

Makeat jälkiruokaviinit-pruuvi

Viiniseuramme joulukuun maistajaisissa testasimme eri tavoin valmistettuja jälkiruokaviinejä. Viinit oli valittu edustamaan eri valmistusmenetelmiä ja poikkesivat siksi kovin paljon ominaisuuksiltaan toisistaan. Kattaus oli varsin edustava ja mielenkiintoinen. Osa numeerisista arvoista jäi kirjaamatta, mutta kerron alla ne, mitkä tulin kirjanneeksi.

Täytyy myös mainita, että parhaimmaksi rankattu viini on valitettavsti sellainen, että sitä ei käytännössä saa mistään. Kyseessä oli lahjaviini, jota ei enää mistään saa. Se on nyt luettelossa ensimmäisenä, koska esittelen ne nyt pruuvin suosituimmasta vähiten suosittuihin. Näistä kaksi viimeistä ei ollut kenenkään suosikkiviinejä. Omia arvosanoja en nyt näille anna. Arvioni kylläkin.

Tässä itävaltalainen Gruner Veltliner-rypäleestä valmistettu eiswein, eli viini, jonka rypäleet ovat saaneet jäätyä köynnöksissä, ja sen seurauksena nesteen vähenemisen myötä rypäleisiin on konsentroitunut reilusti sokeria. Tämä tapa on erityisen yleistä Saksassa ja Itävallassa, mutta muunmuassa Kanadassa tehdään Eisweinia, jota saa peräti Alkostakin.

Tämän itävaltalaisherkun vuosikerta oli 2002 ja alkoholia siinä oli 11 %. sokeripitoisuutta en muistanut kirjata ylös, mutta muistini sopukoista arvelisin sen liikkuva jossain 150 g/l tietämillä.

Väri: lähes kupariin vivahtavan ruskeankeltainen, kaunis väri.
Tuoksu: rusinainen, paljon kuivattua hedelmää
Maku: Rusinainen, runsas, mukavat hapot, jotka ovat iän myötä jo hieman pehmenneet. Muistini mukaan niitä oli 8 -9 g/l.





Jaetulle toiselle sijalle sijoittui tällä kertaa Unkarin lahjaa viinimaailmalle; Tokaji Aszu, 5 puttonos. Tämän viinin makeuden takaa jalohome, botrytis. Sen "pilaamat" rypäleet kehittävät täysin jäljittelemättömän maku- ja tuoksumaailman, joka on suhteellisen helppo tunnistaa ja muistaa, kunhan sen on jonkun kerran kokenut, Esimerkiksi Sauternes voisi tarjota hyvän vertalupohjan, joskin aivan eri hintaluokassa.

Tämä viini oli vuosikertaa 2008, sokeria 150 g/l, happoja 8,2 g/l ja alkoholia 11,5 %.

Väri: Kullankeltainen
Tuoksu: Raikas, hunajainen, jalohomeinen
Maku: Hapokas, jalohomeinen, runsas ja pitkä jälkimaku.






Saman verran edellisen kanssa ääniä saanut viini olikin varsin
poikkeva tapaus. Italialainen Emilio Vadan Moscato D´Asti oli lajityypilleen nuori, vuosikerta 2015 ja se pitääkin juoda kolmen vuoden iässä viimeistään, sanovat asiantuntijat. Viinissä on sokeria 120 - 140 g/l ja alkoholia vain 5 %. Silti juoma on erittäin viinillinen luonteeltaan. Tätä taitaa löytyä ainoastaan Viinimestarit.com-nettikaupasta, mutta esimerkiksi Tostin Asti Dolce vastannee tyypiltään tämän kaltaista makeaa, mutta matala-alkoholista, hieman hiilihappoa sisältävää jälkituokaviiniä.

Väri: Vaaleankeltainen, kuplat häviävät varsin nopeasti
Tuoksu: Sitruunainen, herukkainen
Maku: Erittäin hapokas ja runsaan hedelmäinen







Neljänneksi sijoittui tässä pruuvissa varsin mielenkiintoinen viini,
Dr. Loosen, Riesling Beerenauslese 2013, Moselin alueelta Saksasta. Varsin mielenkiintoinen tuttavuus, kun pitää mielessä, että tämän ja Eisweinin välissä on vielä se Trockenbeerenauslesekin. Siinä tosin on sitten jo jalohomeellakin sijansa, toisin kuin tässä. Viini on tälläkin hetkellä Alkon valikoimassa ja todella mielenkiintoisen pienessä pullossa, josta riittää lasillinen jopa neljälle; 0,187 l. Hinta 16,75 €

Viinissä on alkoholia 6,5 %, sokeria 150 g/l ja happoja 9,9 g /l.
Väri: Melko vaaleankeltainen
Tuoku: Hennon petroolinen, herukkainen
Maku: Hyvin hapokas, hedelmäinen, runsas. Hapot riittävät vähän rasvaisemmankin jälkiruoan kanssa mainiosti.






Otetaan sitten ihan värin ja pullokoon perusteella toinen
nolla ääntä saanut viini: sisialainen NES, Passito di Pantelleria 2014. Alkoholia viinissä on 14 % , sokeria 180 g/l ja happoja 6,5 g /l. Tämän viinin valmistusmenetelmä eroaa muista siinä, että tässä rypäleet saavat kuivua ennen valmistusta, kuten esimerkiksi Amaronea valmistettaessa.

Väri: Lähes tummanruskea
Tuoksu: Rusinainen/luumuinen
Maku: Makean paahteinen hedelmäpommi, jossa pitkä jälkimaku










Testin heikoimmaksi jäänyt viini oli tällä kertaa portviini.
Graham´s Late Bottled Vintage Port vuodelta 2011. Viinissä on sokeria 110 g ja alkoholia 20 % ja happoja 4,3 g /l. Alkossa tämä tuote maksaa 21,90 € 0,75 l pullo.

Pruuvissa opin, etä portviini on viini, joka ei käytännössä saa käydä juuri lainkaan. Heti käymisprosessin alettua, siihen lisätään sen verran brandya, että käyminen loppuu ja alkoholipitoisuus on tavoiteltu, Viiniin se kuitenkin liittyy sen verran, että se on rypäleistä tehty.

Väri: Sinipunainen
Tuoksu: Makean hedelmäinen, kemikaalinen, ei erityisen viinillinen. Alkoholo dominoi liikaa

Varsin vaatimaton esitys. Viini olisi hyötynyt korkeammasta sokeripitoisuudesta ollakseen tasapainoisempi. Alkosta löytyy halvempiakin ja parempia porteja.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti